Eigenlijk zijn datacenters het fundament van onze economie. Om te begrijpen wat ik daarmee bedoel bedenk jezelf dan dat bij de meeste dingen die we doen en waar een elektronisch apparaat bij wordt gebruikt, data wordt opgeslagen.

Alle gegevens staan op een datacenter

Of je nu incheckt bij de trein, een foto post op Instagram, een e-mail stuurt of een foto maakt met je I-phone, je data wordt ergens opgeslagen.

Het nummer van je NS kaart, datum, tijd en locatie van inchecken wordt ergens opgeslagen op een server en een server staat op een datacenter, de foto op Instagram wordt opgeslagen op een harde schijf in een server en deze server staat op een datacenter, de tekst van een email is data en wordt opgeslagen op een server die in een datacenter staat en als je I-cloud aan hebt staan op je I-phone wordt je foto die je maakt met je I-phone direct geupload naar je I-cloud, wat technisch gezien een heleboel servers zijn met heel veel harde schijven die, je raadt het al, op een datacenter staan.

Geheimzinnig

Ondanks dat je wel veel informatie over datacenters kunt vinden, wordt er nauwelijks of niets van de binnenkant van een datacenter laten zien. Dit is logisch als je erover nadenkt, want op datacenters worden gegevens bewaard van bedrijven, klant data, zoals namen, adressen, telefoonnummers, maar zoals ik hierboven al zei ook het e-mail verkeer van bedrijven wordt opgeslagen op een datacenter.

Je kunt je dus wel voorstellen dat een bedrijf  die gegevens opslaat op een datacenter niet wil dat iemand bij deze gegevens kan komen. Om deze reden vermelden bedrijven vaak niet op welk datacenter zij hun apparatuur hebben staan en houden datacenters hun operationele zaken zo veel mogelijk geheim, zodat het moeilijk wordt om te bepalen welke bedrijf zijn data op welk datacenter heeft staan en hoe zij eventueel binnen zouden kunnen komen om deze gevoelige informatie te stelen.

Ik heb echter kunnen regelen dat ik met enige uitzondering en onder streng toezicht een vlog heb mogen maken op het datacenter van The Datacentergroup waarmee ik jullie een kijkje mag geven in 1 van de vele datacenters in Nederland.

Vlog wat is een datacenter

Wil je meer weten over datacenters stel je vraag in de comments hieronder en ik ga kijken of ik hier een leuke vlog over kan maken.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.