Vooral als je nooit in de IT gewerkt hebt of gewoon niet bekend bent met de datacenter wereld kan het nog wel eens zijn dat je termen te horen krijgt waarvan je geen idee hebt wat ze betekenen. Dat geeft natuurlijk niks. Gooi wat termen uit de bouw of politiek naar mijn hoofd en ik heb geen idee waar je het over hebt.

In dit artikel leg ik een aantal veel gebruikte datacenter termen voor je uit.

Wat is een datacenter?

Datacenter – een voorziening waar bedrijfskritische ICT apparatuur wordt ondergebracht, zoals servers, switches, routers etc.

Wil je zien wat een datacenter is en hoe het eruit ziet, check dan mijn vlog Wat is een datacenter

Wat is Colocatie?

Colocatie – Een dienst waarbij je als klant een rack of een gedeelte van een rack huurt van een hostingprovider, waardoor deze kan profiteren van het netwerk en de stroom die de hostingprovider bezit.

Wat is de Backbone van het internet?

Backbone – De backbone is letterlijk de ruggengraat van het internet en verbind grote netwerken met elkaar. Datacenters, internet providers ook wel acces netwerken genoemd zijn verbonden met de backbone.

Wat betekent de backbone?
Overzicht van de wereldwijde backbone
Bovenin het midden (waar heel veel stipjes bij elkaar zitten) is Nederland.
Bron: http://www.itgsnews.com/mapping-internet-maps/

Wat is een V.E.S.D.A systeem?

Vesda – Staat voor Very Early Smoke Detection Apparatus en is een systeem die je kunt vergelijken met een stofzuiger. Het zuigt lucht uit de ruimtes via een speciale pijp en vitting route en scant de luchtkwaliteit door middel van laser.

Wat is een server?

Een server is een snelle platte computer die verticaal kan worden opgehangen in een server rack.

Een foto van een server
Er zijn veel merken servers. Dit is een Dell R640

Wat is een Switch?

Een switch is een apparaat in een netwerk infrastructuur met als doel verschillende apparaten met elkaar te verbinden.

Voorbeeld van Switches

Wat is een Router?

Een router is een apparaat die twee of meer verschillende netwerken met elkaar verbind. Bijvoorbeeld een lokaal bedrijfsnetwerk met het internet netwerk.

Wat is een UPS?

UPS staat voor Uninterruptible Power Supply en zorgt ervoor dat de stroom toevoer niet onderbroken wordt als de netspanning weg valt vanwege bijvoorbeeld een stroomstoring. De apparatuur draait dan door op de backup spanning van de UPS.

Wat is een fiber kabel?

Afbeeldingsresultaat voor fiber kabels
MultiMode met LC/PC connectoren 

Fiber kabel ook wel glasvezel of fibre genoemd is een ultra dunne fiber van glas. Het wordt gebruikt om heel snel data te versturen door middel van licht. Doordat de vezel uit heel helder glas bestaat is het mogelijk om heel snel data over lange afstanden te versturen.

Wat is een LOA?

Met een LOA (Letter of Authorisation) geef je toestemming aan een derde partij werkzaamheden te verrichten, toegang te geven aan een bepaald rack of een verbinding aan te sluiten op de apparatuur van de uitgever van de LOA. De LOA dient mee te je te sturen aan degene die de aanvraag gaat doen.

Wat is een Dark Fiber?

Een dark fiber is een fysieke fiber kabel die tussen twee verschillende locaties ligt, zonder dat deze is aangesloten op apparatuur. Er wordt dus geen licht overheen gestuurd, daarom heet het een dark fiber.

Wat is een cross connect?

Een cross connect is een netwerk kabel (fiber of UTP) die verschillende racks binnen een datacenter met elkaar verbind. Normaal gesproken worden de verbindingen tussen eigen racks geen cross connects genoemd. Rack naar rack van twee verschillende partijen wel. Ook rack naar Meet Me Room wordt een cross connect genoemd.

Wat is downtime?

Downtime is de tijd die actieve apparatuur offline is of niet werkt door middel van een storing.

Wat is uptime?

Uptime – De tijd dat apparatuur online is en actief gerekend vanaf het moment dat de apparatuur online is gegaan tot nu of het moment dat deze offline is gegaan.

Wat is SLA?

Een SLA (Service Level Agreement) is een overeenkomst tussen leverancier en klant over de beschikbaarheid en ondersteuning van een product of dienst. Hierin wordt bijvoorbeeld overeengekomen binnen hoeveel tijd je garandeert support te leveren, wat de uptime garantie is en meer van dat soort afspraken.

Wat is een MER?

Een MER, ook wel Main Equipment Room genoemd, is de ruimte binnen je organisatie waar de centrale servers en netwerk apparatuur hangt en de bekabeling van de computer ruimte samen komt. Een MER vind je voornamelijk binnen bedrijfspanden en zo goed als niet op Datacenters. Je ziet ze echter steeds minder, aangezien de servers van bedrijven steeds vaker naar een Datacenter verhuizen. Op een Datacenter wordt deze ruimte ook wel een MMR of Meet Me Room genoemd.

Wat is een SER?

Een SER, ook wel Satellite Equipment Room genoemd, is een ruimte op een verdieping waar alle netwerk aansluitingen van die verdieping samenkomen en waar netwerk apparatuur staat die de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden en uiteindelijk in de MER uitkomen, voor de internet verbinding. Deze ruimtes zijn ook op datacenters te vinden met meerdere verdiepingen of met grote oppervlakten.

Wat is een Meet Me Room (MMR)?

Een MMR, ook wel Meet Me Room genoemd, is een ruimte in een datacenter waar carriers en telecom providers hun apparatuur kunnen plaatsen om een fysieke verbinding met het internet te kunnen leveren aan klanten op een datacenter. In een MMR komen kabels en fibers binnen die verbonden zijn met andere datacenters en diverse internet exchanges. Ook komen hier de verbindingen uit van de klanten die een verbinding met het internet nodig hebben. In een MMR worden alle inkomende kabels afgemonteerd op patchpanelen en zo aan elkaar door gepatched. 

Wat is een internet exchange?

Een Internet Exchange is een instelling die naast vaste verbindingen tussen twee punten ook verbindingen kan leveren tussen andere klanten van het bedrijf. Je kunt de Internet Exchange zien als het doorgeefluik naar de backbone van het internet. De twee grootste Internet exchanges in Nederland zijn de AMS-IX en de NL-IX.

Wat is een patch paneel?

Een patch paneel is een paneel waar netwerk kabels op worden afgemonteerd en geven je de mogelijkheid om 1 apparaat met een ander apparaat te verbinden door middel van een patch kabel. Op de meest gebruikte UTP patch panelen kunnen 24 kabels worden afgemonteerd en passen goed in een 19″ rack

Ethernet connection to the server

Voorbeeld: Stel je voor dat je thuis in je meterkast een router hebt staan en je hebt vanaf je woonkamer, 2 slaapkamers en de zolder een UTP kabel getrokken naar de meterkast. Als je deze dan netjes afmonteert op een patch paneel, kun je deze netjes met patch kabels doorverbinden met je router of internet modem.

De grijze kabels komen van de verschillende ruimtes in huis, zijn afgemonteerd op een patch paneel en met de kleine blauwe kabels doorgepatched naar de switch die weer verbonden is met het internet. In een datacenter is dit deze situatie, maar dan groot.

Wat is een patch kabel?

Een patch kabel is een UTP of Glasvezel kabel die gebruik wordt om twee verbindingen met elkaar te verbinden op patch panelen of tussen een patch paneel en apparatuur.

UTP Patch kabels

Wat is een Carrier?

Een carrier is letterlijk een transporteur. Op een datacenter is een carrier een transporteur van telecom, spraak, data of multimedia. Een bedrijf die gevestigd is op een datacenter kan een lijn huren bij een carrier. De meeste datacenters zijn carrier neutraal. Dit betekent dat je als klant niet afhankelijk bent van één carrier, maar keuze hebt uit verschillende aanbieders.

Wat is een Cluster

Een cluster is een groep onafhankelijke machines, zoals servers of switches,  die samenwerken bij uitvoeren van een gemeenschappelijke taak en voor een gebruiker slechts enkel één systeem lijkt te zijn. Het doel van een cluster is het optimaliseren van schaalbaarheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid.

Wat is een Crashcart?

Een crashcart is een kar of rijdend werkblad waar een monitor, toetsenbord en muis op zit. Wanneer een server niet meer remote te benaderen is kan een datacenter engineer de crashcart aansluiten op de server om te kijken of de server misschien een error geeft en deze op locatie op kan lossen.

Voorbeeld van een crash cart

De meeste datacenters hebben één of meerdere crashcarts staan, echter kan het voorkomen dat er meerdere klanten op het datacenter aan het werk zijn en dat alle crashcarts in gebruik zijn. Dat komt natuurlijk niet goed uit als je net een storing hebt die opgelost moet worden. Elke seconde telt.

Daarom is er ook ook een mogelijkheid om een mobiele crashcart  zelf mee te nemen die je kunt aansluiten op je laptop via USB. Het apparaatje kan aangesloten worden op een server met een VGA en USB aansluiting en kan aangesloten worden via een USB kabel op je laptop.

crashcart USB
USB KVM console crash cart. Klik voor meer info

Wat is IaaS?

IaaS (Infrastructure as a Service) is een manier om als klant met een paar drukken op de knop hardware en eventuele software wat erop draait te kiezen en te bestellen en in enkele ogenblikken direct te kunnen gebruiken. 

Voordeel hiervan is dat een klant snel hardware onderdelen kan bestellen zonder zelf de hardware te moeten aanschaffen. Het kan binnen enkele minuten up en running zijn.

Wat is redundantie?

Redundant zijn componenten of systemen die dubbel uitgevoerd zijn. Zij staan onder regie van een speciaal algoritme die ervoor zorgt dat het component of systeem goed blijft functioneren wanneer een onderdeel uitvalt. 

Een voorbeeld van redundantie op servers zijn servers die met een dubbele voeding zijn uitgevoerd. Zij worden beide aangesloten op twee verschillende PDU’s (A feed en B feed). Beide PSU’s zijn dus verbonden met stroom, echter door een component in de server levert 1 van de PSU’s daadwerkelijk de stroom naar de componenten in de server. Wanneer de stroom wordt onderbroken van de A feed schakelt het component in de server heel snel over naar de B-feed. Dit gaat zo snel, dat de server niet uit gaat en dus gewoon door kan werken zonder onderbreking. 

Wat is een PSU?

Een PSU is een Power Supply Unit. De meeste goed uitgevoerde servers zijn uitgevoerd met redundante Power Supply Units zodat deze vervangen kunnen worden zonder dat de server hoeft worden uitgeschakeld.

Dit zijn PSU’s in een server die je vind op een datacenter

Wat is hot swappable?

Hot swappable betekent dat een mechanisch onderdeel (
bijvoorbeeld een defecte harde schijf of een defecte PSU) van bijvoorbeeld een server vervangen kan worden zonder dat de server uitgeschakeld hoeft te worden.

Wat is een PDU?

PDU staat voor Power Distribution Unit en is simpelweg een stroom verdeler. Thuis noemen we het ook wel een stekkerblok of een verlengsnoer. Op een datacenter zitten er echter bepaalde kwaliteitseisen aan PDU. Ook zijn er PDU’s met extra features, zoals bijvoorbeeld op afstand in en uitschakelen van poorten en het uitlezen van het stroomverbruik. 

Verschillende PDU’s

Wat is PaaS?

PaaS staat voor Platform as a Service. PaaS maakt het mogelijk  om snel en eenvoudig een platform op te zetten dat afgestemd is op de behoeften van een klant. Zo kan men bijvoorbeeld binnen enkele minuten een database server, een webserver en een mailserver uitrollen.

Wat is een AHU

AHU staat voor Air Handling Unit en deze unit behandeld de lucht voordat deze een gebouw in wordt gebracht. Goed gefilterde lucht is goed voor de mensen die werken op een datacenter.

Wat is een Aisle?

Een Aisle is de open ruimte tussen rijen en racks. In het Nederlands ook wel een pad, gang of gangpad genoemd.

Wat is een ATS?

Een ATS (Automatic Transfer Switch) is een elektrische switch die de belasting tussen twee bronnen schakelt. 

Een datacenter krijgt zijn stroom toevoer van de netbeheerders en om uptime te garanderen hebben datacenters een backup systeem UPS en backup generatoren. Op het moment dat de netbeheerder bijvoorbeeld een storing heeft, schakelt de ATS over naar het backup systeem van het datacenter. Dit gaat zo snel, dat alle hardware op het datacenter voorzien blijft van stroom en zodra de netbeheerders de storing hebben opgelost kan de ATS weer teruggeschakeld worden naar de originele bron. 

Wat is Biometrische toegangscontrole

Biometrische toegangscontrole is een technologie waarmee toegangscontrole kan worden uitgevoerd door middel van vingerafdrukken en oog scanners.

Wat is een rack?

Een Rack is een kast waar IT apparatuur in wordt opgehangen. Ook wel cabinet genoemd.

Voorbeeld van racks en Aisle/Gangpad

Wat is CCTV?

CCTV – Een privé camera circuit voornamelijk gebruikt voor beveiligingsdoeleinden.

Afbeeldingsresultaat voor CCTV
CCTV Closed Circuit TeleVision

Wat is een chiller?

Een Chiller is een apparaat dat op het dak van een datacenter staat en het water van de airco’s koelt.

Evaporative Cooling Towers
Voorbeeld van Chillers op het dak van een datacenter

Wat is een fiber cleaner?

Een fiber cleaner is een apparaatje om fiber kabels mee schoon te maken. Aangezien een klein vuiltje op een glasvezel voor enorm dataverlies kan zorgen is het belangrijk dat deze brandschoon zijn. Alcohol is het beste middel om een glasvezel schoon te maken.

Ik hoop met dit artikel enige vage datacenter termen te hebben uitgelegd. Heb je nu toch nog een vage term gehoord die hier niet tussen staat, neem dan even contact met me op, dan zorg ik dat je snel antwoorden krijgt op je vragen. Je kunt natuurlijk ook een reactie achterlaten hier onder dit artikel.

Bronnen:
Wikipedia – https://nl.wikipedia.org/wiki/Datacenter
https://www.pducables.com/resources/glossary-of-data-center-terms
https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_exchange

Foto’s:
https://www.coolingbestpractices.com/
https://www.caughtoncamera.net/
https://www.uptimed.nl/
http://www.cables-solutions.com
https://www.elektrobode.nl
https://www.dcimpro360.com

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.